Sajtkészítés otthon

Ha a
sajtkészítést otthon szeretnénk megoldani, akkor az alább leírtaknak megfelelően kell eljárni és nagyon finom, egyben olcsóbb sajthoz jutunk, mintha azt kereskedelmi forgalomban, egy boltban vásárolnánk meg. Ráadásul tudjuk milyen alkotórészekből állítottuk össze, készítettük el kedvenc ételünket.

A sajtkészítés otthoni műveletéhez pár dolgot elő kell készíteni, be kell szerezni.
Természetesen a legfontosabb alkotó elem a jó minőségű házi tej.
Mert bármilyen furcsa is, az igazi sajt csak jó minőségű házi tejből készíthető! Valami olyan dolog ez, mint ahogy a borkészítést is megoldják úgy, hogy nem használnak hozzá szőlőt. Ugyanez a helyzet a tejek világában is! Gondoljunk csak a tehenet nem látott tejekre, amit különféle adalékanyagokból állítanak elő!

A multik forgalmazásában kaphatunk olyan tejet, bort, ami soha nem látott tehenet, vagy szőlőt. Aki ezeket issza, csak hiszi, hogy tejet, vagy bort iszik.

Egészen más a helyzet, ha magunk állítjuk elő, készítjük el azokat az élelmiszereket, amiket el lehet készíteni otthon. Ilyen a kenyér, a joghurt, a kefir és a sajt is. A felsorolást hosszan lehetne folytatni, de most ennyi is elég.

Kézenfekvő tehát, hogy ha a sajtkészítés otthoni formáját választjuk, tartsuk szem előtt, hogy az alapanyag igazi legyen. Vagyis ne különféle kétes eredetű tejet vásároljunk, hanem olyan termelőtől, aki számunkra ismert és hiteles. Tudjuk róla, hogy a tejet a saját tejelő állatából fejte ki azon a reggelen, amikor azt nekünk eladja. Ugyanis ha a sajtkészítést otthon végezzük, hamar kiderül, hogy milyen tejet adtak nekünk a pénzünkért. Merthogy 5 liter házi tejből kb. 60-70 dg. kiváló minőségű sajtot kell kapnunk. Ha a tej rossz minőségű, esetleg felvizezték, akkor nagy mértékben csökken a belőle nyerhető sajt mennyisége, de a minősége is. Lecsökkenhet akár a 30-50 dg-ra is. Ilyen esetben nem szükséges vitába keveredni a tejárussal, hiszen eredménye úgysem lenne, csupán keresünk egy másik termelőt. Esetleg egy harmadikat, vagy...


Recept a sajtkészítés otthoni műveletéhez  (60-70 dg sajt készítéshez)
Hozzávalók:
5 liter jó minőségű házi tej,
1,5 dl. 10%-os ételecet,
1 db ritka szövésű konyharuha,
2 evőkanál só,
1 db préselő edény, amit otthon elkészíthetünk egy műanyag edényből.

A préselő edény elkészítése:
Egy függőleges oldalfalú műanyag edény oldalának alsó felén és fenekén arányosan elosztva kb. 2 mm-es lyukakat fúrunk, amin keresztül majd a savó kiszivároghat. Egy vastagabb műanyag lemezből (pl. műanyag vágódeszka) akkora korongot vágunk, ami elég jól illeszkedik az edény belsejéhez.

A sajtkészítés otthoni művelete:

A tejet felforraljuk,1 evőkanál sót beleteszünk, majd főzzük és kb. 2 perc után. hozzáöntjük az ecetet és további 2 percig főzzük. Az ecet összerántja a tejet és az így kapott anyagot szűrjük le. A szűrés lényege, hogy a savót eltávolítsuk a sajt alap anyagából.
A szűrést a ritka szövésű konyharuhával végezzük úgy, hogy a konyharuhát egy edényre terítjük és bele öntjük a sűrű, fehér túrószerű masszát. A konyharuha ellentétes sarkait összekötjük és a benne lévő anyaggal együtt felakasztjuk egy alkalmas helyre, alá teszünk egy edényt, amibe a savó nagy része ki csöpög mintegy fél óra alatt és csak a sűrű fehér massza marad.

A sajtkészítés otthoni műveletének következő fontos állomása a préselés. Ehhez használjuk a préselő edényünket. A ruhából az edénybe öntjük az anyagot és a tetejét eligazítjuk, ráhelyezzük a korongot és egy másfél-két kilós súlyt teszünk rá. Így a még benne maradt savó is távozik a lyukakon keresztül kb. egy nap alatt. Most már az edényből kiboríthatjuk a sajtot egy deszkára.

A sajtkészítés otthoni műveletének utolsó fázisa
a sózás, tartósítás.
A sajt tetejét és az oldalát sózzuk és kb. 3-órán át állni hagyjuk, majd megfordítjuk a deszkán és a másik oldalát is besózzuk. Így is pihentetjük két-három órán keresztül. A sajt sárgulni kezd, ami természetes, az érés folyamata. Minél tovább érleljük annál sárgább és keményebb lesz.

Tartósítani is lehet a sajtot, ha nem akarjuk rövid időn belül elfogyasztani.
Ebben az esetben sós fürdőben 5-10 órán át állni hagyjuk a sajtot.
20 %-os konyhasó oldat (1 liter vízhez 2 dl só) szoba hőmérsékletű vízben. 

A sajtkészítés otthoni művelete sokkal egyszerűbb, mint ez a leírás.
Próbáld ki Te is! Nem fogsz csalódni és a környezeted hálás lesz érte!


Pár héttel ezelőtt találtam egy otthon is gyosan elkészíthető sajt-receptet, amit a saját ízlésemnek megfelelően módosítottam és a következő, a saját ízlésemnek való nagyon finom sajt lett belőle:

Hozzávalók:
1 liter házi tej,
500 g túró, vagy tejföl,
5-6 dg margarin,
1 tojás,
1 teáskanál só,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 csípet bors,
1 csípet kurkuma.

Elkészítés:
Ha túróval csináljuk, azt egészen finomra morzsoljuk szét és a melegedő tejhez adjuk hozzá és forraljuk fel. A savó ekkorra kicsapódik, amit valamilyen szűrőn átszűrve elválasztunk a túrútól. A savót kiönthetjük, vagy, ha frissen akarjuk használni valamilyen ételhez, azt is meg tehetjük. Egy lábasba öntjük a keletkezett túrót és hozzáadjuk az olvasztott margarint, a tojást, a sót, a szódabikarbónát, a kurkumát és a borsot. Az egészet alaposan összekeverjük és nagyon gyenge tűzön addig főzzük állandó kevergetés közben, amíg össze nem áll. Egy enyhén kúpos oldalú műanyag edény belsejét vékonyan kivajazunk, az egész masszát bele öntjük és a tetejét elsímítjuk. Hűvös helyre tesszük és amikor már alig érezzük az edény oldalát melegnek, akkor hűtőszekrénybe tesszük. Néhány óra elteltével már fogyasztható, 40-50 dg-os nagyon finom, jól vágható testes sajtunk lesz, amit örömmel fogyaszthatunk.